Üniversitemizde "UFUK 2020 Programı Toplum İle ve Toplum İçin Bilim Alanı Bilgi Günü" gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi ve TÜBİTAK iş birliği ile düzenlenen "UFUK 2020 Programı Toplum İle ve Toplum İçin Bilim Alanı Bilgi Günü" etkinliği İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmalarını Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Bekir Kayacan ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül gerçekleştirdi. Konuşmasında üniversite dışı projelere oldukça önem verdiklerini söyleyen Doç. Dr. Kayacan, tüm “UFUK 2020 Programı Toplum ile ve Toplum için Bilim Alanı Bilgi Günü” katılımcılarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

“İlgi Ve Farkındalığı Ne Kadar Arttırabilirsek O Kadar Başarılı Oluruz”

Doç. Dr. Kayacan’ın ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül söz aldı. Konuşmasına, Avrupa Birliği çerçevesinde yürütülen bu programların bilgilendirme toplantılarının önemine değinerek başlayan Prof. Dr. Öncül, şu ifadeleri kullandı: “Her şey farkındalıkla başlıyor. Amacımız bu farkındalığı daha da arttırabilmek. Çünkü ülke genelinde bilimsel anlamda çok iyi işler yapılıyor. Ancak sonuçlandırılmasında ya da proje kapsamında hak ettiği yere ulaşabilmesi konusunda eksiklikler olabiliyor. Bu nedenle, ne kadar bu konuya dair ilgiyi ve farkındalığı arttırabilirsek, o kadar başarılı olacağımıza inanıyoruz.”

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü olarak Avrupa Birliği Ofisi’nin çalışmalarının ve UFUK 2020 çerçevesindeki etkinliklerin her zaman takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Öncül, TÜBİTAK ekibine ve programa katkıları olan tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

UFUK 2020 Programı Toplum ile ve Toplum için Bilim Alanı 2020 Yılı Çağrıları

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından TÜBİTAK UFUK 2020 ekibinden Sonay Gönenli “UFUK 2020 Programı Toplum ile ve Toplum için Bilim Alanı 2020 Yılı Çağrıları” konulu sunumu gerçekleştirdi. Avrupa Birliği Çerçeve Programları hakkında bilgiler aktaran Gönenli, programın dünyanın en büyük bütçeli sivil Ar-Ge ve yenilik programı olduğunu ve bu kapsamda bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenerek sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamanın amaçlandığını ifade etti. Ufuk 2020’nin tüm ülkelere ve tüm kurum tiplerine açık olduğunu belirten Gönenli, programın katılım ve fonlama kuralları hakkında bilgiler verdi.

Ufuk 2020 Bileşenleri

Ufuk 2020 programının bileşenlerinin ise Bilimsel Mükemmeliyet, Endüstriyel Liderlik ve Toplumsal Sorunlardan oluştuğunu kaydeden Gönenli, bu kapsamda mükemmeliyetin yayılımı ve katılımın genişletilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Gönenli ayrıca, Toplum ile Toplum için Bilim Alanı’nın bilim ile toplum arasında etkili bir işbirliği kurulmasını, bilim için yeni yeteneklerin istihdamının sağlanmasını, sosyal bilinç ve sorumluluk ile bilimsel mükemmelliğin eşleştirilmesinin amaçladığını aktardı. Bu kapsamda belirtilen konu başlıkları ise şunlardır: Açık Bilim ve İnovasyon, Bilim Eğitimi (STEM), Araştırma ve İnovasyona Toplumsal Katılım, Araştırma Etiği, Araştırma ve İnovasyonda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sorumlu Araştırma ve Yenilik.

“Araştırmanın Değeri Anlaşılabilir Olmasına Bağlıdır”

Yapılan araştırmaların, toplumun her kesimi tarafından anlaşılabilir olmasını sağlamak gerektiğini ifade eden Gönenli, şu ifadeleri kullandı: “Yaptığınız araştırmayı ne kadar basitlik düzeyine indirgeyerek anlaşılabilir kılarsanız o kadar değerli olmasını sağlarsınız. Aksi takdirde toplum için anlaşılabilir olmadığında bir süre sonra kalıcılığını kaybedebilir.”

Sonay Gönenli’nin konuşmasını tamamlamasının ardından, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yeşer Yeşim Özer Yürür ve Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Gülru Göker’in başarı ve tecrübe hikâyelerini paylaşmalarıyla devam eden program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.